bästa indexfonderna

Indexfonder – här är de bästa indexfonderna 2021 [GUIDE]

Last Updated on april 16, 2022 by admin

Indexfonder (även kallade passiva fonder) följer ett index. Indexfond  är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett marknadsindex. Ett index är ett jämförelsetal som beskriver hur någonting utvecklas, ex börsen eller aktiemarknaden.

Indexfonder är vad vi skall titta närmare på i det här avsnittet. Vad finns det för fördelar och nackdelar med dessa? Vi ger också några tips på vägen för dig som vill investera i dessa. På engelska heter indexfonder ”index funds”.

 Vilken indexfond är bäst
Vilken indexfond är bäst

Hur fungerar en indexfond

En indexfond syftar till att utvecklas i takt med det index den följer. En indexfond för OMXS30 till exempel kommer ge samma avkastning som indexets rörelser. Dock minus förvaltningsavgifter. Det finns ju en hel del talesätt om hur en investering på börsen historisk visat sig slå det mesta. Och att börsen alltid på lång sikt stiger. Man kan se en investering i en indexfond som just det – en investering i börsen.

Det finns ju en uppsjö historier om kända fondförvaltare som på lång sikt aldrig lyckas slå index. Så investering på riktigt lång sikt i en indexfond är kanske inte så dumt ändå?

Vad är ett index?

Innan vi grottar ned oss i olika typer av indexfonder så måste vi reda ut begreppen. Vad är ett index egentligen? Ett index är en lista över ett antal finansiella instrument, såsom aktier, räntepapper, valutor, osv. Indexet syftar till att visa den sammanställda kursrörelsen för de instrument som innefattas i indexet.

Det absolut vanligaste indexet i Sverige heter OMXS30 och innefattar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Genom att titta på dessa aktier så får man ett tvärsnitt över hela börsen (över 370 bolag) och kan då även se hur enskilda aktier utvecklas i förhållande till index.

Hur skiljer sig en indexfond mot en aktiefond?

Jämför man en indexfond med vanliga fonder så finns det en konkret skillnad. En aktiefond förvaltas aktivt genom att man köper och säljer tillgångar. Syftet är att slå index och att ge så hög avkastning som möjligt sett till den risk fondinnehavaren vill ta. En indexfond förvaltas inte aktivt utan sitter helt enkelt och håller på indexet aktier i vått och torrt. Syftet här är som sagt att ge fondinnehavaren samma avkastning som indexet speglar.

Indexfond som en del av portföljen

En indexfond passar bra för den som vill investera i börsen utan att aktivt förvalta en portfölj. Det finns dock roligare fonder att investera i för den som inte vill jobba aktivt med portföljen. Men indexfonden kan också tona ner enskilda bolags oväntade kursnedgångar genom att dessa späds ut bland de andra bolagen.

 

indexfonder
indexfonder

Olika indexfonder

Genom att välja vilken eller vilka indexfonder man investerar i så kan man enkelt välja vilka marknader man vill ha exponering emot. Kanske har man en känsla av att USA är på uppgång och man vill exponera sig mot deras börs utan att lägga någon tid på att sätta sig in i olika industrier eller bolag.

Då kan en indexfond som följer Nasdaq till exempel vara bra att titta på. Nasdaq har en hel del olika index där man kan titta på specifika branscher. Sedan finns det också ett index i USA som heter S&P500, vilket innehåller de 500 mest omsatta bolagen i landet. Detta ger en mycket övergripande bild på hela ekonomins utveckling i USA.

 Bra och dåligt med indexfonder

Tittar vi på för- och nackdelar med indexfonder så är det absolut läge att lyfta fram kostnadseffektivitet som något av det positiva. En hel del är till och med gratis. De förvaltas inte aktivt såsom en aktiefond och har därmed lägre kostnader för banken. Många banker erbjuder dessa indexfonder gratis för att få in nya kunder med en förhoppning att de till slut ska tappa tålamodet och vilja tjäna snabbare pengar än med indexfonder och börja att satsa på några av bankens aktivt förvaltade fonder.

En annan fördel med indexfonder är transparens. En indexfond är mycket enkelt, för att inte säga glasklar, när det gäller för dig som investerare att se; har jag fått rätt prisutveckling på mina pengar?

En indexfond kan dock te sig ganska tråkig ur ett investeringsperspektiv. Ta till exempel OMXS30. Här är det som sagt de 30 mest omsatta bolagen som inkluderas. Dessa bolag har funnits på börsen i många år. Det osannolikt att några av dessa bolag ska göra något revolutionerande som får kursen att skjuta i höjden. Nej, utan i stället kommer dessa  förmodligen ganska stabilt att tuffa på uppåt.

De kommer att göra rimliga utdelningar och investera försiktigt. Bolag som är unga, innovativa och som kan presentera idéer som för börsväder att gå upp 60% på en vecka finns inte här. På sikt kan dom finnas där, men då har redan marknaden fått ta del av den uppgången och när bolaget väl hamnar på OMXS30, så är det ett moget bolag som precis likt sina index-syskon kommer att ha en ganska så förutsägbar tid på börsen.

Avslutningsvis så kan det vara bra att vara vaksam på de olika bolagens vikt i indexet. OMXS30 hade till exempel hela 40% av sin vikt i Ericsson i början av 2000-talet. Det innebär att indexet blir mycket beroende av hur det går för just det bolaget. Och då tappar vi ju lite av indexets syfte, vilket ju var att spegla hela börsen eller att ge ett tvärsnitt av börsen eller en marknad eller industri. Detta påverkar direkt indexfonder vars tanke är att följa index.

Vill du ligga på sparlåga och varken låta fondförvaltare aktivt förvalta dina pengar, eller lägga någon tid själv, men du tror på börsen som investeringsplattform över tid – då kan det vara läge att titta närmre på indexfonder.

Slå indexfonder och börsen – så lyckas jag år efter år

Indexfonder har inte varit en sådan bra investering som många har hoppats på. Av 76 Sverigefonder så kommer den bästa indexfonden först på plats 36 efter 35 aktivt förvaltade fonder. Målet för indexfonder är att uppnå samma avkastning som det marknadsindex en fond ska följa. Men vilka indexfonder är bäst?

Ett varnande ord om indexfonder

Som sparare så bör man inte okritisk köpa de billigaste indexfonderna. Flera av dessa indexfonder har halkat långt efter börsens genomsnittliga utveckling. Långt ifrån det man har hoppats på när man köpte indexfonden till att börja med. De sämsta av dessa fonderna på 5 år är gratisfonden Avanza Zero, Xact OMXS30 och Aktiespararna Topp Sverige.

På fem år har de avkastat omkring 70%. Den bästa indexfonden är Catella Sverige Index med en uppgång på 91 procent. Men det är alltså sämre än hela 35 aktivt förvaltade Sverigefonder. En av dem är Carnegie Sverigefond, som under den senaste femårsperioden har avkastat 111 procent. Det motsvarar 16,1 procent per år. Observera att avkastningen alltid presenteras efter avgifter.

 

 

Indexfonder
indexfonder

 

Hemligheten är att sålla fonder

Det är alltså bättre att hitta en duktig förvaltare för att få en bra avkastning än att köpa indexfonder. I varje fall om man tittar historiskt på det. Sedan finns det givetvis ännu fler aktivt förvaltade fonder som är ännu sämre än den bästa indexfonden. Hemligheten är alltså att välja de som är bra och undvika de dåliga. Det är sannerligen inte det enklaste. Ett första steg är naturligtvis att sålla bort de fonder som är sämre än den bästa indexfonden och börja där.

Sedan kan du börja att titta på avgifter på de förvaltade fonderna och även på hur jämn deras historik ser ut. Har det varit några få år som givit hög avkastning eller är det jämn bra avkastning varje år? Välj de senare.

Hur lyckas Samuelssons Rapports aktieportföljer slå indexfonder och index år efter år?

Den viktigaste anledningen till att våra portföljer har gått bättre än index och indexfonder sedan 2008 är att vi fokuserar på långsiktighet och historik samtidigt som jag söker en positiv avkastning till begränsad risk. Jag har också en relativt litet antal bolag som jag följer noggrant. En stor dos fundamental analys kryddat med teknisk analys och kvantifiering är receptet. Det är egentligen ingen rocket science när man vet hur man gör även om det har mycket tid och tester att förstå vad som är viktigt att tänka på när man väljer ut sina aktier för portföljerna.

Det finns en möjlighet att ta rygg på de portföljer som jag väljer ut aktier för. Om du väljer medlemskapet Investerare så kan du ta del av alla våra aktieportföljer. Här kan du se resultaten sedan 2008 för olika portföljer som finns att tillgå på Samuelssons Rapport. Givetvis får du kontakta oss om du är osäker på något eller vill ha lite mer hjälp. Du kan nå oss här.

indexfonder
indexfonder

Varför går indexfonder sämre än aktivt förvaltade fonder?

En anledning till att billiga indexfonder utvecklas sämre än vissa aktivt förvaltade portföljer eller fonder är att denna typ av fonder inte bryr sig om de går bättre eller sämre än index självt. Denna fondtyp vill helt enkelt inte avvika från index för mycket. En aktivt förvaltad fond prioriterar positiv avkastning men de köper aktier som de tror ska stiga. Det låter kanske självklart men det är inte alla förvaltare som tittar på index och sedan försöka anpassa sin portfölj därefter.

Även en aktivt förvaltad fond kan förlora pengar i en nedgångsfas på börsen men troligtvis inte lika mycket som indexfonder. De förvaltade fonderna försöker investera i bolag som är så pass bra att de kommer tillbaka snabbt efter tuffare perioder på börsen och i konjunkturen. Långsiktighet är avgörande.

På Samuelssons Rapport Har du också 4-5 portföljer att välja mellan som har slagit både index och alla billiga fonder som följer index. Det har vi lyckas med sedan vi startade med dem 2008 för över 10 år sedan.

Vad tycker jag om indexfonder?

Personligen så tycker jag att indexfonder är ett fantastiskt verktyg till att investera på börsen med. Även om en del förvaltade fonder är bättre så har dom definitivt sin plats i en portfölj. Jag tror på en bra mix av aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email